Exploratieve Data Analyse Tweede Kamer verkiezingen

Welke verbanden zijn er tussen de uitslagen en de kenmerken van gemeenten? Voor deze exploratieve data analyse zijn verschillende databronnen aan elkaar gekoppeld op gemeente-niveau. Zo zijn de TK2017 uitslagen (% stemmen per politieke partij) gekoppeld aan verschillende kenmerken van die gemeente om te zien welke verbanden er zijn.

Correlaties tussen politieke partijen

We beginnen met een correlatie-heatmap. Hierin is visueel te zien welke partijen positief (als partij A relatief groot, dan ook partij B relatief groot) en negatief (als partij A relatief groot, dan partij B relatief klein) correleren. Een correlatie-waarde is een getal tussen -1 (negatieve correlatie) en +1 (positieve correlatie).

Correlaties tussen politieke partijen

Op het oog is in bovenstaande correlatie-matrix bijvoorbeeld al te zien dat GL en de PvdD een sterke positieve correlatie hebben (donkerblauw). Dit betekent dat gemiddeld in een gemeente: hoe groter Groenlinks in een gemeente, hoe groter de Partij voor de Dieren. Een sterke negatieve correlatie hebben bijvoorbeeld D66 en de SGP. Daar geldt in een gemeente gemiddeld: hoe relatief groter D66, hoe relatief kleiner de SGP.

Op de volgende pagina gaan we kijken naar correlaties tussen politieke partijen en kenmerken van gemeenten.